daria-tog-den-korta-vagen-till-arver

Daria tog den Korta Vägen till Arver

Nyheter

Daria Galtsova är 30 år och jobbar som HR-koordinator och administratör hos oss sedan några månader tillbaka. Kärleken lockade hit henne från Ryssland för drygt ett år sedan och i augusti i fjol hamnade hon på Arver i Västerås tack vare en praktikplats genom Arbetsförmedlingen.

– Organisationen Academicum har ett program som heter Korta Vägen för utländska akademiker. En rysk väninna tipsade mig om det, så jag anmälde mig dit via Arbetsförmedlingen, berättar Daria, de matchade min utbildning mot olika företag och då blev det Arver.

Jens Eriksson, vd på Arver, säger:

– Vi är glada att vi fick tag på just Daria. Academicum hörde av sig precis när vi hade sett behovet av att arbeta mer strukturerat med kompetensutveckling och när vi fick kontakt med Daria som har lång erfarenhet, så såg vi vår chans.  

I Ryssland utbildade sig Daria till personalvetare. Hon har en utbildning som motsvarar en masterexamen här i Sverige, med inriktning mot engelsklärare. Detta gjorde att hon fick jobb på Komatsu, ett japanskt företag som tillverkar anläggningsmaskiner – den andra största tillverkaren i världen – när de behövde översättare. Hon jobbade på den tekniska utbildningsavdelningen med att bland annat översätta tekniska texter till utbildningsmaterial, implementera ett distansutbildnings- och personalstyrningssystem och koordinera utbildningsprocesser.

Det är tydligt att Daria är ambitiös och driven. När hon kom till Sverige och väntade på att få sitt personnummer, så att hon kunde anmäla sig till Arbetsförmedlingen och ta del av deras insatser för nyanlända, så läste hon svenskakurser på nätet. Det dröjde ett par månader innan hon fick sitt personnummer och när hon hade läst den första grundkursen i svenska på Eductus, så såg man att hon hade tillräckliga kunskaper för att hoppa direkt till den sista kursen.

– Att flytta till ett nytt land där man inte kan språket och man måste lära sig så mycket nytt är tufft men utvecklande, säger Daria.Korta Vägen var mycket bra för mig. Och Arbetsförmedlingen har bra struktur och är gratis. Sedan blev jag integrerad på Arver på en gång och fick en tydlig uppgift; att skapa en medarbetarbetarundersökning. Jag åkte runt på alla anläggningar och blev presenterad för alla. Det var bra att åka ut och träffa människor personligen och lära känna alla på Arver.

Medarbetarundersökningen blev en framgång för företaget och Jens och ledningsgruppen tog beslutet att erbjuda Daria anställning efter praktiken för att utveckla HR-funktionen.

Daria tycker att företag borde se de fördelar mångfald på arbetsplatsen bidrar till: mer kreativitet och olika erfarenheter som gör att man ser lösningar på olika sätt, från olika perspektiv. Jens håller med Daria:

– Jag har sett effekten av att få en väl sammansatt grupp med dynamik och hur det påverkar utvecklingstakten. Det är det vi strävar efter att uppnå nu på Arver.

På frågan om vad det bästa med att jobba på Arver är, svarar Daria:

– Det är arbetsmiljön, alla är jättesnälla och hjälpsamma. Och Arver har ett modernt ledarskap. Jag tror att det är framtidens ledarskap. Man gör många insatser för personalen. Ledningen tycker att det är den viktigaste resursen man har. Jag tycker att det är ett viktigt arbete och jag vill gärna vara del av det.

Hon avslutar med att säga:

– Jag hade stor tur som hamnade på Arver.

Academicums program Korta Vägen:

Korta Vägen är en sex månader lång utbildning som vänder sig till nyanlända akademiker. Den innehåller språkundervisning i yrkessvenska, studievägledning och karriärstöd, undervisning om det svenska samhället och arbetslivet, komplettering i speciella ämnen samt praktik på arbetsplatser som erbjuder matchade uppgifter.

Academicum håller denna utbildning, på uppdrag av Arbetsförmedlingen, i Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Nyköping och Solna.

Läs mer: http://academicum.se/kortavagen/

 

Läs mer om Arbetsförmedlingens insatser för nyanlända:

https://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Om-Arbetsformedlingen/Etablering-av-nyanlanda/Sa-arbetar-vi-med-nyanlandas-etablering.html/