Joakim Asp

Reservdelspersonal

Lär känna oss

Det är dags att lära känna sjömannen Joakim Asp. Eller ja, han tänkte att han skulle bli sjöman i alla fall, men han blev reservdelsman på Arver i Västerås istället!

 

Hej Jocke! Kort fakta om dig?

– Jag är 51 år gammal och infödd västeråsare. Jag är gift och har två vuxna barn.

 

Hur länge har du jobbat på Arver?

– Det här blir mitt nittonde år. Jag började på däckverkstaden vi hade då, tills den lade ner. Då var jag kundmottagare i ett par år och sedan blev jag reservdelsman. Jag har faktiskt hunnit med en sväng på 2,5 år i Eskilstuna också.

 

Var det reservdelsman du ville bli när du var liten?

– Nja, inte direkt. Jag läste ett tvåårigt fordonsprogram på gymnasiet, men tänkte att jag skulle ut på sjön, så jag gjorde elva månader i flottan. Sedan gjorde jag FN-tjänst i sju månader och då jobbade jag med tungmek. Men jag hatade lastbilar, haha. Sedan sökte jag som sagt jobbet som däckman här, efter att jag hade varit det på en annan däckfirma i tio år.

 

Vad är det bästa med Arver?

– Det är ett bra företag. Det är nära till beslut. Och familjärt. Det gillar jag. Och arbetskamraterna höjer ju så klart!

 

Vad tycker du är roligast med ditt jobb?

– Kundkontakten. Och när det inte går riktigt bra och man måste grotta ner sig. Jag brukar ta de svåra jobben för att få utmaningar. Till exempel när det kommer in nya bilar som vi inte har hållit på med så mycket. Kanske någon påbyggnation där lösningen inte är självklar och man måste lägga ner tid på att hitta information och komma på vad som ska göras.

 

Du var ju med och tävlade i Scania Top Team i fjol och blev belönad med en resa till Barcelona, berätta om det?

– Först vann vi i Västerås faktiskt Scanias reservdelstävling och fick åka till Singapore! Vi sålde mest av de artiklar Scania valde ut att vi skulle mätas på. Det var roligt. Och sedan var det Top Team-tävlingen då. Man tävlar som ett lag med både mekaniker och reservdelsmän och ska tillsammans lösa uppgifter på tid. Det var jag, Anders Westling, Håkan Gustavsson och Staffan Graf. Vi kom fyra, men det skiljde bara ett halvt poäng till trean. Norrköpingsgänget kom tvåa, men de hade bara ett och ett halvt poäng mer än oss! Ja, och så fick vi en resa till Barcelona där vi besökte en vingård bland annat. Mycket trevligt!

 

Du är ordförande i fackklubben på Arver. Vad fick dig att engagera dig fackligt?

– Jag tycker att det är viktigt att ha en fackklubb. Att det är någon som förhandlar för personalen, så att vi inte bara behöver ta det som blir. Att vi kan vara med och påverka. Så det ska bli spännande att se vad vi kan göra. Vi har hållit på länge för att försöka få till en fackklubb och nu har vi äntligen lyckats starta en. Jag har väl varit en drivande kraft, så jag blev ordförande, det var inte riktigt vad jag tänkte först, haha. Anel Duro i Karlskoga är vice ordförande och så är Adnan Kurtovic i Köping, Anton Andersson i Eskilstuna och Fredrik Jansson i Örebro med som styrelsemedlemmar.

 

Vad gör du när du inte är på Arver?

– Då är jag i skogen med min hund och jagar. Jag jagar mest gris och rådjur, lite fågel också. Men jag är framför allt ute efter naturupplevelsen.

 

Blir det någon påskjakt nu då eller letar du bara påskägg då?

– Jodå, efter familjemiddagar på påskafton och påskdagen, så ger vi oss ut i skogen med hela jaktlaget för en arbetsdag på annandagen!

 

Lycka till då och glad påsk!

– Tack, glad påsk!

Publicerat 2019-04-19